Learning Center, Universiteit van Amsterdam

De Universiteit van Amsterdam wilde een gebouw met een bibliotheek, restaurant en computerzaal omvormen tot een Library Learning Center. Na een intensieve periode van dialoog, analyse en studie, transformeerde PUUR met een bescheiden budget een donker en verouderd gebouw tot een fris, helder en efficiënt studiecentrum waarin licht, lucht en ruimte de kernwoorden zijn.

Aanpak

PUUR verwierf de opdracht niet met een ontwerp, maar door kritisch de opdracht in vraag te stellen. Ze wees een aantal pijnpunten aan en stelde een werkwijze voor om de verbouwing tot een goed einde te kunnen brengen.

De methode bestond erin om in detail het programma van eisen te onderzoeken, vragen hierover te formuleren en op zoek te gaan naar de ware essentie en toedracht van het doel van deze opdracht. Tegelijk legde een diepgaande analyse van het bestaande gebouw de gebreken bloot, maar evengoed ook de kwaliteiten ervan. Door middel van verschillende studies en dialogen zocht PUUR vervolgens naar een oplossing en kwam het ontwerp tot stand. PUUR liet zich voor deze analyses omringen door adviseurs en experten, waarvoor een belangrijke rol was weggelegd.

Klant

Universiteit Amsterdam

Briefing

De Universiteit van Amsterdam (UvA) was op zoek naar een ontwerpbureau dat het bestaande universiteitsgebouw waarin een bibliotheek, een restaurant en computerzaal gehuisvest was, kon omvormen tot een Library Learning Center: een multifunctionele ruimte om te studeren, te ontmoeten, kennis te delen, samen te zijn en te ontspannen. Concreet wilde de UvA een nieuwe entreepartij en meer dan duizend studieplekken in een gebouw van 5000m² dat nogal vrij ingewikkeld in elkaar stak, en met een krap bouwbudget.

 

Resultaat

PUUR transformeerde uiteindelijk met een bescheiden budget een donker en verouderd gebouw tot een fris, helder en efficiënt studiecentrum. PUUR ontwikkelde een verticaal plein doorheen alle verdiepingen, waar alle nevenfuncties ondergebracht werden. Het plein is het bruisende hart van het gebouw en de ideale zone om te ontspannen of om studiewerk te verrichten waarvoor een minder hoog concentratieniveau vereist is. Deze ingreep maakt het tevens mogelijk om het gebouw horizontaal per verdieping en verticaal tussen de verdiepingen transparanter te maken. Daarnaast werden er studiegebieden gecreëerd die rust en eenvoud uitstralen.

In de stijl van het Functionalisme werden ze allen voorzien van de essentiële elementen om goed te kunnen werken: goed licht, verse lucht en een kalmerende omgeving. Daarnaast werden er studiegebieden gecreëerd die rust en eenvoud uitstralen.

De hand van PUUR verraadt zich hier niet door opvallende vormgeving of spectaculaire ingrepen, maar door vanzelfsprekendheid op elk niveau. Het laat zien dat een geslaagd ontwerp zich niet altijd aan de oppervlakte hoeft te manifesteren, maar ook het resultaat kan zijn van een zorgvuldig en doordacht proces.

2e verdieping

Project Info
Jaar

2014

Locatie

Amsterdam, Nederland

Opp.

5000m²

Fotograaf

Liesbet Goetschalckx