Keizersbastion, Antwerpen

Om het Keizersbastion meer voornaamheid te geven, is een houten bezoekers platform gecreëerd dat de stadswal niet raakt, hierdoor ontstaat het gevoel van een gracht. De verlichting die onderaan het platform zit, licht de stadswal dramatisch uit. Het monument krijgt door deze ingrepen alle aandacht.

Info

Het keizersbastion is een deel van de historische 16de eeuwse Spaanse omwalling en poort van de Staats-Spaanse linies in Antwerpen. De museale inrichting van de ruimtes rond bastion en poort, de inbedding in de parking, en de bovengrondse signalisatie behoorden tot de opdracht.

De in te richten ruimtes hebben ieder op zich verschillende doelen, belangrijk voor het museaal concept was dat ze een eenheid zouden vormen. Enerzijds is er de ruimte waarin archeologische opgravingen worden getoond. Door daar het plafond en de wanden donker te schilderen, lichten de vondsten als pareltjes op, zoals juwelen in hun toonkasten. De ruimte die gedeeld wordt met de parkeergarage, is lichter omdat ze een meer uitnodigend karakter moet uitstralen en mensen naar het begin van het museum moet leiden.

Het woord BASTION geeft duidelijk het startpunt aan van de museale inrichting. Door de vloer, wanden en kolommen in dezelfde lichte kleur te voorzien, ontstaat een voorruimte waar de Spaanse omwalling in een brede context en specifiek op maat van het Keizersbastion wordt toegelicht. Verschillende middelen worden hiervoor ingezet: een maquette, foto’s en tekst.

Een plan van de stad Antwerpen met daarop de Spaanse omwalling geprojecteerd is op de vloer gekleefd en geeft de bezoekers een duidelijk beeld van de positionering van de stadswal t.o.v. de Stad Antwerpen in zijn huidige vorm.

Project Info
Jaar

2012

Locatie

Antwerpen, België

Fotograaf

Toon Grobet