Restaurant Lodewijk, Universiteit Utrecht

Na het ontvangen van de uitnodiging van een besloten wedstrijd ontwierp PUUR het nieuwe (studenten)restaurant dat bijdraagt aan het ‘kloppend hart’ van de binnenstadscampus van de Universiteit Utrecht.

Klant

Universiteit Utrecht

Briefing

De Universiteit Utrecht zocht een ontwerpteam voor de realisatie van een studentenrestaurant dat diende bij te dragen aan ‘het kloppende hart’ van de binnenstad campus van de universiteit. De beschikbare ruimte bedraagt 800m² en bekleedt verschillende aaneengekoppelde monumentale panden in de binnenstad van Utrecht. De opdrachtgever vroeg niet alleen een (multi)functionele en fraaie invulling voor een monumentaal gebouw, maar ook een plek te creëren waar studenten zich thuis voelen.

 

Aanpak

PUUR besloot allereerst een architectuurgids in te huren en zich te verdiepen in de (architectuur-) geschiedenis van Utrecht. Zo werd ook meteen de grandeur van deze panden, gebouwd in originele Nederlandse bouwstijl en beschermd door monumentenzorg, duidelijk. PUUR besloot om deze grandeur en de historische interieurelementen uit de periode van de Gouden Eeuw op een hedendaagse manier architecturaal te herinterpreteren door het gebruik van houten en stenen vloeren, houten lambrisering, stofferingen, houten balkenstructuren en wandmotieven.

In de zoektocht naar de geschiedenis van het gebouw sprak vooral de tijdelijke inrichting tot het paleis van Lodewijk Napoleon, broer van Bonaparte, tot de verbeelding. PUUR vond ook een historisch grondplan van het voormalig paleis terug, wat de mogelijkheid gaf om ruimtes naar hun destijdse originele functie te benoemen, zoals “De Voorkamer” en “Het Salon”.

 

Resultaat

Verrassend en ‘on-Nederlands’ goed, oordeelde de jury ook. Dat laatste zit hem met name in de uitzonderlijke kwaliteit van het maatwerk; in de materialisering, detaillering en afwerking. Er is uitzonderlijk veel maatwerk verricht in dit project. Nergens is gekozen voor standaardoplossingen. Meubels en materialen zijn niet alleen met zorg gekozen, maar ook gedurfd behandeld.

Winnaar van de ARC12 interieurprijs

Dit project won in 2012 de ARC Interieurprijs. Die prijs wordt uitgereikt aan een in Nederland of België gerealiseerd interieurproject dat zich onderscheidt door een geslaagde synthese van gebruik, techniek en esthetiek. Unaniem koos de jury voor het project van PUUR, dat volgens hen zorgvuldigheid en duurzaamheid in materiaal en vormgeving demonstreert, dat een intelligent concept met vakmanschap combineert, dat blijk geeft van artistiek vermogen en dat met zichtbaar plezier is gemaakt. Verrassend en ‘on-Nederlands’ goed, oordeelde de jury ook. Dat laatste zit hem met name in de uitzonderlijke kwaliteit van het maatwerk; in de materialisering, detaillering en afwerking. Er is uitzonderlijk veel maatwerk verricht in dit project. Nergens is gekozen voor standaardoplossingen. Meubels en materialen zijn niet alleen met zorg gekozen, maar ook gedurfd behandeld.

Project Info
Jaar

2012

Locatie

Utrecht, Nederland

Opp.

800m²

Fotograaf

Jeroen Musch en Liesbet Goetschalckx