Ambulant centrum, UZ Leuven

Voor “de wachtzone van de toekomst”, bedacht PUUR een interieur met aandacht voor circulatie, comfort, privacy, navigatie en technologie. De wachtruimte werd opgevat als een park voor bezoekers, met allerlei mogelijkheden en configuraties.

Aanpak

Voor “de wachtzone van de toekomst”, bedacht PUUR een interieur met aandacht voor circulatie, comfort, privacy, navigatie, daglicht en technologie. PUUR integreerde de nieuwe ontwikkelingen op een doordachte manier in het interieur en bedacht een ontwerp dat niet alleen functionele efficiëntie genereert, maar ook de gezondheid verbetert en versterkt. Het algemeen concept is om de wachtruimte op te vatten als een park voor bezoekers, door een abstracte groene omgeving te creëren. Net zoals in een park is er een aanbod van allerlei mogelijkheden en configuraties om te verblijven aanwezig.

Klant

UZ Leuven

Briefing

Het Ambulant Centrum verzamelt verschillende consultatiediensten van het UZ Leuven die voordien verdeeld waren over de verschillende campussen. Voor dit nieuwe centrum zocht UZ Leuven een ontwerpbureau dat een interieur kon ontwerpen waarin comfort en efficiëntie hand in hand gaan, zowel voor de patiënt als voor de zorgverlener. Er werd ook gevraagd om de beste combinatie te zoeken van een huiselijke sfeer met de vereiste techniciteit die eigen is aan een ziekenhuisomgeving.

De uiteindelijke bedoeling van UZ Leuven is om met dit nieuwe ambulant centrum de flow voor patiënten en artsen te verbeteren. Een scheiding tussen patiënten- en artsenstroom, front- en backoffice was nodig voor een groot ziekenhuis zoals UZ Leuven. Zo kunnen professoren, assistenten en verpleegkundigen in alle discretie overleggen en hebben de patiënten hun eigen zone om te circuleren.

 

Resultaat

Het resultaat is een boeiend en tegelijkertijd functioneel gebouw waar het interieur niet doet denken aan ziekte en zorg, maar wordt geassocieerd met een thuisgevoel of de sfeer van een aantrekkelijk ingericht kantoor of hotel. Het ontwerp staat in het teken van comfort en efficiëntie, zowel voor de patiënt als voor de zorgverlener. Zo is de beste zorg in de beste omstandigheden gegarandeerd.

De front- en backoffice krijgen veel natuurlijk licht dankzij grote ramen  in het gebouw. Daarnaast werd ook veel aandacht besteed aan de wachtruimtes zelf, die ruim en open zijn. Er werden verschillende vormen van wachten gecreëerd. Naast de gekende, aan elkaar gekoppelde, wachtstoelen zorgen zitbanken, loungezeteltjes en grote tafels met stoelen voor een comfortabele en huiselijke sfeer. Ook zijn er zitplaatsen voor wie rustig wil e-werken of lezen en voor de kinderen is er in elke wachtzone een kinderhoekje. Dezelfde setting vind je terug op alle niveaus en dat brengt rust.

concept wachtzone

Meer lezen :

Op Architectura.be

 

Project Info
Jaar

2018

Locatie

Leuven, België

Opp.

18.000m²

Fotograaf

Toon Grobet