Moose in the City 2.0, Antwerpen

Moose in the City deed opnieuw beroep op PUUR om voor de rebranding van de bestaande winkel een nieuw interieurconcept en indeling te bedenken. Deze keer met een extra uitdaging: de winkelinrichting moet zo duurzaam mogelijk zijn.

Aanpak

Belangrijke vragen voor PUUR bij de herinrichting: Wat te doen met het bestaande winkelinterieur? Wat kan behouden blijven van de bestaande inrichting en wat kan op een andere manier hergebruikt worden? Hoe omgaan met de keuze van nieuwe materialen die nodig zijn voor de nieuwe inrichting?

En wat met het vraagstuk “energie” zoals verwarming en elektriciteit? De antwoorden op deze verschillende vragen hadden een belangrijke invloed op het nieuwe winkelconcept. De keuze om in hetzelfde winkelpand te blijven is op zich al een duurzame keuze. PUUR maakte een analyse van de elementen die tijdens de herinrichting konden behouden worden.

Zo is de bestaande betonnen vloer opgeschuurd en opnieuw behandeld. De muren en het plafond bleven behouden. Ze kregen een schilderbeurt. De verlichting is gerecupereerd. Rails en witte spots zijn behouden. Ook minder opvallende zaken zoals de spiegels in de kleedkamers, het grote scherm aan de inkom, de gordijnen in de etalage en de vouwtafels komen allemaal uit de originele winkelinrichting.

Het belangrijkste element dat hergebruikt werd zijn de bestaande witte kledingrekken. Deze werden volledig gedemonteerd en in een nieuwe opstelling teruggezet. Het originele wandrekkensysteem dat in het nieuwe plan kronkelend de twee winkelruimtes met elkaar verbindt, is hiermee 100% hergebruikt. De legplanken uit Rubberwood van de bestaande inrichting werden stuk voor stuk gerecupereerd. Deze werden opgeschuurd en kregen  een nieuwe verniskleur.

Klant

Moose in the City heeft een rebranding ondergaan en is getransformeerd van een Scandinavische conceptstore naar een duurzame lifestyle winkel. De nieuwe baseline luidt: “for a conscious lifestyle”.

In 2011 opende de Scandinavische conceptstore Moose in the City in het centrum van Antwerpen. De zaakvoerders kwamen met de opdracht voor de winkelinrichting naar PUUR.  Voor het concept van de winkel werd een opvallend rekkensysteem ontwikkeld. Dit vulde de volledige hoogte van de ruimte . Conceptueel voelde het aan als één monumentale, witte structuur. functioneel werkte het als een flexibel display systeem dat zowel diende voor het bewaren van de stockgoederen als de presentatie van de collectie.

Dit jaar klopten retailers Jan en Patrick opnieuw aan bij PUUR. Moose in the City krijgt een nieuw retailconcept. Het nieuw concept zal volop inzetten op “conscious” lifestyle producten. Dit geeft de consument de kans om bewuster kleding, boeken en design aan te kopen. Hiermee wordt ingezet op een meer sustainable verhaal met producten die op milieuvriendelijke manier worden geproduceerd. Het aanbod van lokaal vervaardigde producten wordt tevens uitgebreid.

Briefing

Aan ons werd de vraag gesteld om een nieuw interieurconcept en indeling en voor het bestaande winkelpand te bedenken. Er waren vier belangrijke uitgangspunten waar de nieuwe indeling aan moet voldoen: de twee winkelpanden moeten meer als één geheel aanvoelen,  er moet meer stockruimte gecreëerd worden, de paskamers moeten herbekeken worden en last but not least, de winkelinrichting moet zo duurzaam mogelijk zijn.

 

 

Nieuwe materialen zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van hun duurzame eigenschappen

We hebben bijkomend veel studie en onderzoek gedaan om de materialen van alle nieuwe toevoegingen doorgedreven te screenen op hun duurzaamheid. Hierbij zijn we op zoek gegaan materialen met een lage of bijna zero ecologische voetafdruk. Hieronder een overzicht van de verschillende duurzame toepassingen.

Resultaat

Qua indeling is de ingang centraler geplaatst.  Door vooraan een extra muuropening te maken tussen de twee panden ontstaat er een natuurlijke route en een spontane flow doorheen het winkelpand.

Centraal in de winkel is er een “theater” voorzien, verwijzend naar de vroegere functie van het gebouw. De meest opvallende verwijzing naar de technieken in een theater is de dubbele RVS ring aan het plafond centraal in de winkel. Onder deze ringen staan afgeronde en spievormige blokken, die tot één groot zitelement kunnen worden samengebracht. Deze elementen, enerzijds zitblokken, hebben een dubbele functie als display element.

De “theater” ringen  en de multifunctionele blokelementen herhalen zich als ‘rode draad’ op verschillende plaatsen in de winkel. Om het nieuwe concept van de winkel te benadrukken werd er aanvullend een nieuw display systeem ontworpen uit houten frames, dit in contrast met de bestaande witte, metalen rekken. De paskamers zijn naar achteren in de winkel verplaatst, zodat er een comfortabelere en vooral ruimere paskamerzone ontstaat.

RAMMED EARTH voor het nieuwe kassameubel

Voor het nieuwe kassameubel hebben we voor de eeuwenoude techniek “rammed earth” gekozen. Bij deze keuze hebben we ons laten begeleiden door het Brussels architectencollectief BC architects, die zich hierin specialiseren. Het materiaal is een circulaire stampleem mengeling gemaakt van niet-gepollueerd, onverstoord grondverzet. Het wordt in stevige bekisting gestort tot een laag van +/- 16cm hoog, vervolgens aangestampt tot deze laag +/- 9cm hoog is.

Dit principe wordt herhaald tot de gewenste baliehoogte. Het is oneindig herbruikbaar, het kan na gebruik weer “in het weiland weggegooid” worden. Voorts is het CO²-neutraal aangezien er geen verbranding nodig is voor de productie van het bouwmateriaal.

REALLY, PLASTICIET en FORBO voor de multiufnctionele blokelementen die zowel een display- als en zitfunctie hebben.

Voor deze blokelementen werden drie verschillende materialen geselecteerd:

REALLY . De spievormige blokken in blauwe kleur met witte spikkels zijn uitgevoerd in Really. Dit materiaal, vergelijkbaar met vilt, wordt gemaakt van katoen en wol die aan het einde van hun levensduur zijn. Het gebruikte materiaal kan uiteindelijk opnieuw worden gegranuleerd en gevormd tot nieuwe vilten platen.

PLASTICIET . De blokelementen met confetti-achtige look zijn gemaakt in een materiaal dat bedacht werd door het jonge Rotterdamse collectief Plasticiet. Dit materiaal noemt “Chocolate factory” omdat het gemaakt is uit grote hoeveelheden plastiek dat gerecupereerd werd uit oude mallen afkomstig van een chocoladefabriek.

FORBO . De beige gespikkelde blokken zijn bekleed met linoleum van het merk Forbo. Het type Marmoleum wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen en behoort daardoor tot de meest milieuvriendelijke vloermaterialen van de wereld. Deze nieuwe Marmoleum Cocoa is een combinatie van duurzame Marmoleum-vloeren gemengd met cacaodoppen. De taaie cacaodoppen zijn het restproduct van de cacaoproductie.  Dit product werd in 2017 bekroond met de Red Dot Design Award.

 

Bewust omgaan met materialen

REWOOD voor de kasten van het kassameubel en de achterpanelen in de witte, metalen rekken. De spaanplaten van Rewood zijn FSC gecertificeerd en geproduceerd uit gerecycleerd hout. Een belangrijk kenmerk hiervan is dat het formaldehyde-arm is. Uit een samenwerking tussen Abet Laminati en Saib is Rewood als de meeste duurzame melamine op de markt gekomen.

LARIKS voor de frames van de nieuwe rekken. Om een duidelijk verschil te maken tussen de bestaande witte, metalen rekken die hergebruikt worden en de nieuwe winkelrekken, hebben we voor houten frames gekozen. Het hout dat hiervoor geselecteerd werd is Lariks. De houtsoort Lariks is de meest duurzame en hardste Europese naaldhoutsoort.

Het energieverbruik is op alle vlakken onderzocht en zal in stappen worden gerealiseerd.

Zo werd de bestaande LED verlichting volledig hergebruikt en beperkt uitgebreid.

Er is een automatische schuifdeur geplaatst ter vervanging van de bestaande vouwdeuren. Het voordeel van deze schuifdeuren is dat deze constant zichzelf afsluiten, wat energetisch een voordeel is. Bijgevolg is het bestaande warmtegordijn aan de inkom niet meer nodig.

Een deel van de winkel is reeds voorzien van verwarming op warmtepompen, uiteraard blijft dat gedeelte definitief behouden. In de rest van de ruimte zijn in deze fase leidingen voorzien om in de nabije toekomst op een makkelijke manier de bestaande verwarming ook door warmtepompen te kunnen vervangen. De optie in het voorzien van fotovoltaïsche panelen op het platte dak van de achterste winkelruimte is meegenomen in het concept qua energieverbruik van de nieuwe winkel.

Centraal in de winkel is er een waterpunt met een Quookerkraan voorzien. Deze kraan filtert kraanwater en biedt kokend water, gekoeld plat water en bruiswater aan. De integratie van deze kraan in de winkel geeft de mogelijkheid aan de bezoekers en de winkelmedewerkers om hun eigen waterfles te vullen.

WOL voor de tapijten. De materiaalkeuze voor de tapijten in de paskamers en het cirkelvormige tapijt op de vloer in het “theater”, is wol, een 100% natuurlijk materiaal.

BE THE FIBRE voor de gordijnen in de paskamers. Door oude jeansbroeken naar ruwe vezels te vermalen, ontstaat een nieuwe circulaire stof “Be The fibre” die voor Moose in the City verwerkt zijn tot de gordijnen van de paskamers.

Meer info

Filmpje: “The making of the rammed earth counter”

Meer lezen

Artikel in DeMorgen

Project Info
Jaar

2020

Locatie

Antwerpen, België

Oppervlakte

390m²

Fotograaf

Stijn Bollaert